Гергана Димова

Гергана Маркова Димова е родена на 12.07.1985 година в Димитровград. Завършва гимназия „Васил Левски”в родния си град- профил рисуване в художествената паралелка. Хобито и е да рисува, а детската и мечта е да стане певица. Обича народната музика и фолклора, с лекота изпълнява народни песни, попфолк от репертоара на утвърдени звезди.
Цени и харесва също българска естрада, попмузика и евъргрийни. Преминава успешен курс в школата на известния композитор Димчо Делев, създател и учител на много изпълнителки в родния попфолк и фолклор.
Непосредствено след чудесното си представяне в шоуто на годината- „Мюзик айдъл- 2” получава предложение за работа в агенция”Фрида”. Подписва договор и веднага започва записи не за един, а за цели два албума. Единият е народен, а другият- попфолк. Музикален продуцент на новоизгряващата звезда е Димчо Делев. Гери е изключително музикална и дисциплинирана(това е безспорно, тъй като го показа пред цяла България) и студийните записи не представляват проблем за певица с нейния талант. Вече засне 6 телевизионни версии на песни от фолклорния албум.
В атрактивно- битовия комплекс на с. Ягода – “Ягодите”, с екипа на “Агенция Фрида”. Това са първите шест нейни собствени записани песни. Комплекс “Ягодите” е наистина едно райско кътче и гласовитата изпълнителка е щастлива, че именно тук бе осъществен нейният професионален телевизионен старт. Режисьор на проекта е Иван Енев. Фолклорна формация “Славяни” и балет “Фрида” и партнират по време на снимките, внасяйки колорит и автентичност на песните. Неслучайно тя избра да направи своя дебют, изпълнявайки народни песни. Едната е хороводна, другата- ръченица, третата- девятка...


1.Залюбих, мамо, залюбих – текст и музика – народни, аранжимент- Димчо Делев

2.Деляне, холан Деляне-текст, музика и аранжимент- Димчо Делев

3.Мама Димитър думаше- -текст, музика и аранжимент- Димчо Делев

4.Янка си мама молеше-текст, музика и аранжимент- Димчо Делев

5.Мама на Стоян думаше-текст, музика и аранжимент- Димчо Делев

6.В цяло село момите-текст, музика и аранжимент- Димчо Делев

Винаги е обичала да слуша песните на народа и ето че дойде моментът, когато и тя да може да ги изпълнява. Щастлива е и искрено се вълнува как ще бъдат посрещнати от публиката. Доста динамично започва сезонът след приключване на участието и в „Мюзик айдъл”. Първата и фотосесия е с фотографа Петко Христов, а втората такава с режисьора Иван Енев. Уточнява се сценарият на клип- убийствена балада, визираща пилотното парче за попфолк албума. Автори на песента са Димчо Делев и известният македонски композитор и аранжор Хари Котларовски. Тече и работен процес по дуетна песен с фолкдивата Марго. Най голямата изненада която певицата подготвя за публиката е запис на култовото парче – “Луда главо, пияна”.

Заедно с балет „Фрида” Гергана Димова извайва фигура, репетира и се учи на танци. Младата певица не обича много светския шум и забавления. Предпочита уюта на семейната среда, да е сред приятели и хората, които обича. За себе си казва, че фолклорът е заложен в нея.

Дарбата за пеенето я е наследила от майка си, а визуално повече прилича на баща си. Култовото предаване “Мюзик айдъл”я прави борбена, дава и стимул, хъс, желание да докаже на себе си и на публиката, че може още и още... Абсолютно положителна е посоката и след отстраняването от шоуто. Факт е, че днес вече има клипове на нейните собствени песни- нещо, което не си е представяла преди. Това означава, че авторите и продуцентите са и повярвали и са и гласували доверие, че може да представи по най- добрия начин песните им. Понякога една думичка само е достатъчна да я поощри и да и влее живот, за да успее. В едно свое интервю тя споделя, че всеки един попфолк певец трябва да може да пее нашенската, българската народна музика.

През годините на робство голяма роля за опазване на вярата ни са изиграли народните песни и обичаи. Как ще се запазим като нация за в бъдеще, ако не ценим и възраждаме фолклора си?


“Що ми е Слънце залязло,
залязло още се скрило?
Дали го облак забули,
Та вдън земя се притули?

Най ми е Слънце залязло,
Залязло още се скрило,
Заради цеете прекрасно-
В малка градинка порасло...

Не ми било китно цвете,
Цвете по- лично от Слънце...
Най- ми била мома Гергана,
Излязла насред мегдана...

С черни очи- кладенчови...
С дълги клепки- метличини...
С тънка снага- трепетлика,
С дълга коса самодивска...

С везана пъстра премяна
Песен ми пее Гергана...
Слушат я стари и млади,
Моми, момци, деца и баби...

Слънцето щом я видяло-
Стихнало и занемяло...
Слязло, дошло насред село
И за невеста я взело...”